duminică, 3 aprilie 2011

Capitolul 3

Este din ce in mai interesanta abordarea acestui nene asupra vietii. El spune asa: " Toti existam in propriile universuri nu pentru ca le dam  noi nastere, ci pentru ca fiecare dintre noi are oricum propriul univers personal. Nu numai atat,dar exista literalmente trilioane de versiuni ale fiecaruia dintre noi care traiesc toate versiunile posibile ale vietilor noastre."
Ma plimbam azi si chiar ma gandeam daca eu acum in alt univers fac acelasi lucru sau fac acelasi lucru sau poate pur si simplu sunt moarta sau poate in al-3-lea univers sunt vie si spal vase. Autorul spune ca universul se bifurca, ca tu poti fi la fel de moarta si la fel de vie in acelasi timp. " Universul s-a desfacut in doua". Un nene pe nume Max Tegmark s-a gandit sa faca un experiment care are la baza paradoxul pisicii lui Schrodinger. Adica, una bucata asistent si una bucata subiect. Este un experiment mental. O mitraliera este atasata de un instrument care masoara spinul z ( este un moment cinetic propriu al unei particule elementare). Spinul poate fi indreptate in jos sau in sus. Daca instrumentul detecteaza o particula cu spinul jos, mitralierea se declanseaza, daca este in sus arma face doar un zgomot.
Subiectul il roaga pe asistent sa apese pe tragaci. Aceste se conformeaza si trage, insa instrumentul detecteaza particula cu spinul in sus, asta inseamna ca glontul nu paraseste arma. Acest experiment este facut de 9 ori si in de fiecare data glontul ramane in arma. Subiectul este fericit, asistentul este fericit de reusita. Asta a trait si a simtit subiectul. Concluzie: subiectul este viu.
Sa vedem ce a trait asistentul. In lumea lui, experimentul are loc numai de 3 ori, pentru ca la a 4 incercare, intrumentul detecteaza o particul cu spinul in jos si glontul paraseste teava, iar subiectul moare. Asta a trait si a simtit asistentul. Concluzie: subictul este mort.
Autorul spune ca noi putem fi si morti si vi in acelasi timp, in functie de cum suntem perceputi. Suntem morti si vi in universuri diferite. In universul lui subiectul este fericit, viu, la o bere. In universul asistentului, subiectul este mort si ingropat la 4 m sub pamant.
Concluzia autorului: " Crucial aici este faptul ca singura realitate pe care o poate percepe femeia este cea in care ea supravietuieste."
Si acum pe bune! Cine si-ar dori sa se perceapa in celalalt univers?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu